Voinko käyttää kamerani kanssa studiosalamalaitteita?

Päivitetty 4.12.2008

Studiosalama

Avainsanat:

orjasalama (slave flash)
pc-liitäntä
radiolaukaisin (radio trigger)
salama (flash)
studiosalama

Muita kysymyksiä:

Kameran salama
Ulkoinen salama

Ylläpito:

Studiosalamalaitteet ovat suuritehoisempia, suurikokoisempia ja vaativat usein verkkovirtaa. Niitä voidaan sijoitella jalustojen avulla sopiviin suuntiin. Suuremmat tehot mahdollistavat valaisun kauempaa ja valon muokkauksen erilaisilla suuntausvarjostimilla, valonhajottimila ja suodattimilla. Yleensä näitä käytetään vain järjestetyssä kuvaustilanteessa, jossa kuvaaja haluaa valaistuksen juuri tietynlaiseksi.

Sinänsä laukaisemisen kannalta studiosalamat eivät eroa tavallisesta ulkoisesta salamasta. Ne voidaan laukaista kytkemällä kamera salaman laukaisupiiriin kaapelilla, joka voidaan kytkeä kameran ns. PC-liitäntään tai sovittimen avulla salamakenkään.

Toinen tapa laukaista studiosalamat on käyttää niitä orjana. Esimerkiksi kameran oma salama voi välähdyksellään laukaista studiosalamat. Ongelmana digikameroissa on kameroiden käyttämä esisalama, joka laukaisee orjat liian varhain.

Kolmas tapa on käyttää eräänlaista kauko-ohjausta. Yleisimmin käytössä on pieni salamakenkään kytketty radiolähetin joka käskee salamoihin liitettyjen vastaanottimien laukaista salama. Tämä mahdollistaa pitkätkin etäisyydet ja vähentää johtoihin kompastumista.

Studiosalamoiden valotuksen mittaus vaatii useimmiten valotusmittarin käyttöä. Tällä voidaan mitata useammalle salamalle sopiva valotehojen suhde ja säätää kameraan sopiva aukko.

Lisätietoa studiosalamalaitteiden käytöstä löytyy kursseilta ja kirjallisuudesta.

Pienellä alkuun

Studiovalaisun kokeilu on erittäin opettavaista. Kun valon saa järjestää tarkasti itse, näkee syntyvistä kuvista hyvin valon suunnan ja pehmeyden vaikutuksen. Nämä kokemukset ovat hyvin käytettävissä myös luonnonvalossa kuvattaessa.

Studiovalaisu kotioloissa tai vastaavissa ei välttämättä vaadi kalliita investointeja. Voi aloittaa halparautakaupan halogeenivaloilla, jotka antavat jatkuvaa valoa. Niiden valoa voi hajoittaa kuumuutta kestävillä kalvoilla ja heijastimilla.

Toinen tapa päästä näppärästi järjestetyn valon maailmaan on käyttää pieniä ulkoisia salamalaitteita. Käytetyt "nuijasalamat" ovat edullisia ja varsin tehokkaitakin laitteita, joille riittää kevyet jalustat ja vaikka sateenvarjot hajoittimiksi. Edullinen radiosalamalaukaisin mahdollistaa näiden sijoittelun nopeasti. Harrastajakäyttöön tarkoitetut studiosetitkään eivät enää maksa mahdottomia.

Itse tekemällä voi myös hankkia taustakankaat, jalustat puomit ja muut kuvaamisen järjestämistä helpottavat asiat. Ehkä vaikeinta onkin saada malleja ensimmäisiin harjoituksiin tai keksiä muuta mukavaa kuvattavaa.