Mikä tämä sivusto on?

Päivitetty 22.10.2010

Mitä DigiFAQ on

Avainsanat:

DigiFAQ
valokuvaus
virheelliset tiedot FAQ:ssa

Muita kysymyksiä:

Mitä DigiFAQ ei ole
Kiitokset
Oikeudet

Linkkejä:

Digijärkkäri - käyttäjän käsikirja

Ylläpito:

Tässä sivustossa yritetään vastata erityisesti ongelmiin, jotka liittyvät digitaalisen valokuvauksen aloittamiseen. Oletuksena on, että kuvaaja on satunnainen näppäilijä tai harrastaja ja kamerakin automaattipokkari.

Digijärjestelmäkameroiden suosio on noussut viimeaikoina huomattavasti. Näistäkin on nyt kerätty perustietoja näille sivuille.

Pitemmälle ehtineelle digikuvaajalle sivuston parasta tarjontaa ovat linkit verkkoon ja muihin tietolähteisiin. Erityisesti kuvaamistaitoa oppii paremmin kirjoista, kursseilta ja asiaan keskittyneistä sivustoista.

Yksi syy täman dokumentin kirjoittamiseen on, että tavallisimmat kysymykset toistuvat ja toistuvat erilaisilla internetin keskustelupalstoilla. Todennäköisesti tämänkään sivuston avulla ei näistä kaikista päästä eroon, mutta jospa joku saisi näistä ohjeista apua ja oppisi kysymään mielenkiintoisempia kysymyksiä.

Epäformaalia tietoa

Tämä sivusto ei ole erehtymätön eikä täydellinen. Vastauksissa ei ole käytetty täydellisen täsmällisiä termejä eikä asioita ole selvitetty perin pohjin. On pyritty esittämään asiat niin, ettei niiden ymmärtämiseen tarvitse insinööritutkintoa.

Muualla paremmin selitettyyn tietoon on mielummin annettu linkki. Monet asiat ovat myös sellaisia, että niistä on monia mielipiteitä. Tällöin olen mielummin välttänyt vahvoja väittämiä. Harvemmin maailmassa mikään on absoluuttisesti jotenkin.

Näillä sivuilla ei yritetä kattavasti opettaa valokuvausta eikä filmikameroihin liittyviä asioita. Yleisiä valokuvauksen kysymyksiä ja vastauksia löytyy paremmin toisista dokumenteista, joita löytyy sivuston linkkiosuudesta.

Useat kysymyksistä liittyvät digikameran tekniikkaan. Valokuvaus ei välttämättä ole tekninen harrastus, mutta joku laite pitää olla, jolla valo vangitaan pysyväksi.

Mitä kysytään?

Ehdottomasti yleisin esitetty kysymys eri variaatioineen on: 'Mikä olisi paras digitaalikamera?' Kysymykseen ei ole oikeaa vastausta, mutta siltikin se aiheuttaa usein valtaisia keskusteluja. Tämä kysymys löytyy tästäkin FAQ:sta, mutta vastaus yrittää antaa lukijalle keinoja arvioida tarpeitaan.

FAQ -sivustoja syytetään usein siitä, että niissa on kysymyksiä, joita haluttaisin lukijan kysyvän, eikä niitä kysymyksiä, joita oikeasti tehdään. Tässäkin sivustossa on kysymyksiä, joita haluaisin että digikuvaajat kysyisivät itseltään. Toivottavasti sivuilta löytyy kuitenkin vastauksia oikeasti askarruttaviin asioihin.

Eräänä ongelmana on nähty myös kameroiden ohjeissa ja verkon dokumenteissa vilisevät englanninkieliset termit. Vastauksissa on nyt pyritty esittämään keskeisiä termejä englanniksi ja asiahakemisto sisältää myös englannikieliset termit.

Kuka minä olen

Nimeni on siis Olli Rinne. Minulla on pitkähko työhistoria IT-alalta, mutta viime aikoina olen pääasiassa toiminut digikameroiden ja -kuvaamisen parissa. Toimin tällä hetkellä freelance-toimittajana ja päivätöissä olen kuvausfirmassa IT-vastaavana.

Minulla ei ole koulutusta valokuvausalalta. Enkä juuri ole kuvannut filmille. Minulla on ollut mielenkiintoa kerätä ja vertailla tietoa, sekä kirjoittaa näitä asioita selkeään ulkoasuun. Sivuston seurauksena olen päässyt kirjoittaman asioista myös työkseni ja sitä kautta kokemukseni kuvaamisesta ja kameroista on lisääntynyt.

Olen toiminut toimittajana edesmennessä Pikseli-lehdessä, kouluttanut aloittelevia kuvaajia ja ollut mukana muutamassa kirjaprojektissa. Nyt kirjoitan pääasiassa Tietokone- ja MikroBitti-lehtiin, ehkäkirjojakin tullee lisää.

Kysy pois

Tämä FAQ ei ole minun luomukseni pelkästään – katso kiitokset – eikä se saa pysyäkään sellaisena, vaan sen pitää parantua ja laajentua lukijakunnan toimesta. Jos sinulla on hyvä kysymys ja mielellään siihen vastauskin, niin lähetä se minulle. Samoin, jos olet sitä mieltä, että tässä annettu vastaus on puuta heinää, niin kerro ja perustele mielestäsi oikea vastaus.