Mitä tarkoittavat objektiivien erilaiset kirjainlyhenteet?

Päivitetty 21.12.2008

Objektiivien kirjainlyhenteet

Avainsanat:

objektiivi

Muita kysymyksiä:

Optiikan polttoväli
Valovoima
Vanhat objektiivit
Makrokuvaus
Makro-objektiivit
Järjestelmäobjektiivit

Linkkejä:

Photozone
Nikon-lyhenteitä
Sigma-lyhenteitä

Ylläpito:

Objektiivien nimen yhteydessä on usein paljon numeroita ja kirjaimia. Osa näistä on objektiivin perustietoja, osa taas valmistajakohtaisia mallimerkintöjä.

Perustietoja ovat objektiivin polttoväli ja valovoima. Polttoväli ilmaistaa useimmiten millimetrilukemana, esim. 35 mm tai 70–200 mm. Valovoima taas kerrotaan f-luvun avulla, esim. f/2.8, f:2.8 tai f/3.5–5.6. Joskus nämä tiedot on yhdistetty 'itsestään selvyyksinä', esim. 35/2.8.

Joskus linssin tiedoissa esiintyy makron kuvasuhde. Tämä on yleensä merkitty tyyliin 1:1 tai 1:4.

Valmistajakohtaiset merkinnät

Useimmat muut merkinnät ovat valmistajakohtaisia. Alusta usein löytyy kirjainsarja, jolla kuvataan objektiivien malli. Tämä usein liittyy sen sopivuuteen eri kamerarunkoihin tai perusominaisuuksiin. Lopun lisäkirjaimet taas usein kuvaavat lisäominaisuuksia, joita objektiivissa on. Esimerkiksi kuvanvakaajaa, erikoislinssejä tms.

Ehkä tyypillisimpiä lyhenteitä ovat tieto automaattitarkennuksen olemassaolosta (AF), kuvanvakaajasta (IS, OS, VR, OIS) tai sopivuudesta digijärjestelmän pienempään kennoon (EF-S, DC, DX, Di). Valitettavasti ei ole mitään yhtenäistä merkintätapaa.

Photozone.de on listannut varsin hyvin tietoa eri objektiivityypeistä. Ohessa on myös suoria linkkejä muutaman suurimman merkin kirjainyhdistelmistä.